Rubrika “Dzīvojam uz minimālajiem izdevumiem”, kuras būtība ir tāda, ka es taupu ēdienu un produktus izmantoju lietderīgi
Man, vīram un bērniem – viens skolas, otrs pirmsskolas vecumā. Es iepērku lielāko daļu produktu noteiktā budžetā, kas turpmāk pārsvarā būs 12 €, reizēm mazliet mazāk, jo diemžēl pārtikas cenas ar katru dienu aug. No iegādātajiem produktiem mēs gatavosim vienkāršus, bet garšīgus ēdienus ģimenei. Pēc vēlēšanās un iespējām pamata ēdienkarti, protams, var papildināt ar augļiem vai citiem iemīļotiem produktiem. Apskatīsim produktu iegādi.
Produktu iepirkums tika veikts lielveikalā. Tie bija: vista, desa, krējums, siers, olas, milti, vanilīns, tomātu pasta, spageti un kartupeļi. Mana pasūtījuma summa, ieskaitot atlaidi un noapaļojot, sastādīja 9,77 €.
Taču daļa produktu man jau bija mājās – gan iepriekš iegādāti, gan no dārza, tāpēc nebija prātīgi tos pirkt vēlreiz. Tomēr cenu par tiem es tāpat aprēķināju, balstoties uz izlietoto daudzumu gramos vai vienībās.
Tātad: sīpoli 377 g (0,14 €), burkāni 113 g (0,04 €), tomāti 500 g (0,44 €), paprika 500 g (0,45 €), gurķi 500 g (0,41 €), cepamais pulveris (0,10 €), saulespuķu eļļa 200 ml (0,21 €), cukurs 60 g (0,04 €), rīsi 80 g (0,10 €). Kopējās izmaksas bija 11,70 €. Noapaļosim līdz 12 €, atlikušo summu iekļaujot sāls un garšvielu vērtībā.
Es saprotu, ka dažādās pilsētās un lauku reģionos cenas ir atšķirīgas un katra ģimene ēd citādi, bet es varu tikai parādīt savu pieredzi un savas ģimenes ēdienkarti. Jūs paši pielāgojiet daudzumus savām vajadzībām. Es sniedzu vien idejas, iedvesmu gatavošanai, bet manas receptes nav obligāts noteikumu kopums! Domāju, visi to lieliski saprot. Brokastis pirmajai un otrajai dienai ēdienkartē.
“Slinkā pica” uz krējuma mīklas
Šorīt pagatavosim “Slinko picu”. To gatavošu uz krējuma mīklas. Jūs droši vien jau pamanījāt, ka lielāko daļu cepumu gatavoju ar krējumu, biezpienu vai kefīru – tā mīkla sanāk daudz garšīgāka. Ērtā traukā iesitam 2 olas, pievienojam sāli pēc garšas, 140 g krējuma (man bija 15% tauku), visu samaisām līdz viendabīgai masai.
Tad pa daļām iesijājam 100 g augstākā labuma kviešu miltu un mīklu sajaucam līdz bieza krējuma konsistencei. Es jums parādīšu divus šādas picas pagatavošanas variantus.
1. variants – krāsnī. Mīklu ielejam formā, kas ietaukota ar saulespuķu eļļu vai derīga izmēra traukā cepšanai – čuguna pannā (kā man) vai tērauda formā ar 21 cm diametru. Mīklu izlīdzinām. Pa virsu uzberam nedaudz rupji sarīvēta siera, pēc vēlēšanās var pievienot kečupu. Tad liekam desas šķēlītes, pēc tam plānās šķēlēs sagrieztus marinētus gurķus un atkal bagātīgi pārkaisām ar rīvētu sieru.
Liekam iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā uz 20–25 minūtēm. Gatavību pārbaudām ar kociņu – ja tas iznāk sauss, tad gatavs. Mīkla krāsnī nedaudz uzpūtīsies – tas ir normāli. Pēc tam tā nosēdīsies un iegūs vajadzīgo formu.
2. variants – uz plīts. Tāpat pagatavoto mīklu ielejam sausā pannā ar nelīpošu pārklājumu (diametrs 18 cm). Izlīdzinām un liekam tādu pašu pildījumu kā pirmajā variantā (protams, varat izmantot arī savus pildījumus). Pannu pārklājam ar vāku un karsējam uz lēnas uguns 20–25 minūtes. Gatavību pārbaudām ar kociņu.
Atšķirība starp abām picām – krāsnī mīkla ir plānāka, pannā – biezāka. Manuprāt, krāsnī ceptā sanāk garšīgāka, bet katrs lai izvēlas pēc savas gaumes.
Produkti vienai picai (mīklai):
Olas – 2 gab.
Sāls – pēc garšas
Krējums – 140 g
Kviešu milti – ap 100 g
Pildījumam:
Siers – 100 g
Pārējie produkti – pēc izvēles
Pusdienas (1., 2. un 3. diena ēdienkartē)
Vistas zupa ar rīsiem
Ja es pagraba plauktā paņemu marinētos gurķus, tas nozīmē, ka pusdienās mums būs rasoļņiks. Vīrs ļoti gribēja, un es viņam šoreiz nevarēju atteikt. Šoreiz gatavošu ar rīsiem. Ja jums šāds variants nepatīk, gatavojiet klasisko ar miežu putraimiem. Mans vīrs miežu rasoļņiku neēd, tāpēc te sarunātie nav jēgas – katrs gatavo tā, kā ģimenē garšo.
Pagatavošana:
Vistu jau sagriezu gabalos. Vistu kaulus izmantojam buljonam, no vistas filejas trešajā dienā gatavosim gardus nagetus, bet pārējās daļas – vakariņām. Buljonu jau izvārīju un nokāsu, gaļu atdalīju no kauliem. Tālāk apcepam sīpolu ar burkānu kā parasti.
Atsevišķā pannā liekam sagrieztus marinētos gurķus (5–6 vidējus) vai arī sarīvētus uz rupjās rīves. Tos uz pannas uzvāram un, zem vāka, sautējam apmēram 7 minūtes. Pievienojam 2 tējk. tomātu pastas, samaisām un vēl apcepam 2 minūtes. Vārošā buljonā liekam salmiņos sagrieztus kartupeļus (2–3 gab.), 80 g labi nomazgātu rīsu un apceptos dārzeņus. Samaisām un pēc uzvārīšanās vāram 10 minūtes, puti noņemot.
Pievienojam vārītajam buljonam vistas gabaliņus, marinētos gurķus, 1 lauru lapu un 2–3 smaržīgos piparus. Vāram vēl 5 minūtes. Pēc tam pievienojam 150 ml gurķu marinādes, uzvāram un izslēdzam. Rasols gatavs!
Produkti:
Vistas gaļa vai cita gaļa ar kaulu – 500–600 g
Sīpols – 1 gab.
Burkāns – 1 gab.
Marinētie gurķi – 5–6 gab.
Tomātu pasta – 2 tējk.
Kartupeļi – 2–3 gab.
Rīsi – 80 g
Saulespuķu eļļa
Lauru lapa, smaržīgie pipari un sāls pēc garšas
Gurķu marināde – 150 ml (vai pēc garšas)
💡 Tā kā gurķu marināde vēl palikusi pāri, mēs no tās izcepsim gardus cepumus jeb mazos “kukulīšus”. Šo recepti 90. gados bieži cepa mana mamma. Atcerēsimies to un nedaudz iegrimstam bērnības bezrūpībā! Attēlā zemāk ⇓
Ērtā divu litru traukā ielejam 1 glāzi (tas ir 250 ml) gurķu sālījuma istabas temperatūrā. Tur pieberam 60 g cukura, 1 tējkaroti vaniļas cukura, pielejam 120 ml saulespuķu eļļas un pievienojam šķipsniņu sāls. Samaisām. Atsevišķā traukā izsijājam apmēram 450–500 g augstākā labuma miltu un tur pievienojam 1,5 tējkarotes irdinātāja, samaisām.
Pa daļām ieberam sausās sastāvdaļas pie šķidrajām, samaisām, un tiklīdz mīkla ir savilkusies, sākam to mīcīt ar rokām. Mīklai jāiznāk mīkstai un nedaudz lipīgai. Pārliekam to uz galda, kas pārkaisīts ar miltiem, arī virspusi nedaudz pārkaisām, lai tā neliptu.
Ar rulli izrullējam apaļu plāksni, aptuveni 5 mm biezumā. Ja izrullēsiet mīklu plānāk, cepumi būs kraukšķīgāki, bet, ja biezāk – tie iznāks mīkstāki un gaisīgāki.
No mīklas izspiežam aplīšus ar formiņām jebkādā diametrā vai vienkārši ar glāzi. Cepumus liekam uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu. Mīklas pārpalikumus atkal savācam bumbā, izrullējam plāksnē un izspiežam aplīšus. Tā darām, līdz mīkla beidzas.
Cepumus liekam cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, aptuveni uz 15–20 minūtēm, bet vienmēr vadieties pēc savas cepeškrāsns iespējām. Cepumi iznāk mīksti, aromātiski, un es nezinu, kāda tā ir burvība, bet gurķu sālījuma garšu jūs pat nejutīsiet.
Produkti:
Gurķu sālījums – 250 ml
Cukurs – 60 g
Vaniļas cukurs – 1 tējk.
Saulespuķu eļļa bez smaržas – 120 ml
Augstākā labuma milti – apm. 450–500 g
Irdinātājs – 1,5 tējk.
Pārejam pie vakariņu gatavošanas
Vakariņām šodien pie vārītiem spageti pagatavosim vistu ar saldajiem bulgāru pipariem tomātu mērcē. Vakariņas 1. un 2. dienas ēdienkartē – vista ar saldajiem pipariem tomātu mērcē. Tomātiem augšpusē iegriežam krusteniskus iegriezumus un aplejam ar verdošu ūdeni uz pāris minūtēm, lai miziņa vieglāk nāktu nost.
Uz plakana šķīvja sagriežam tomātus nelielos kubiņos, iepriekš izgriežot serdi. Kāpēc uz šķīvja? Tāpēc, ka uz dēlīša sula var iztecēt, bet mums tas nav vajadzīgs. Uz pannas, kas uzkarsēta nedaudz zem vidējas uguns, liekam smalki sagrieztu sīpolu un apcepam līdz viegli zeltainai krāsai.
Pēc tam pie sīpola pievienojam salmiņos sagrieztu saldo papriku jebkurā krāsā, var izmantot arī miksu – tad mērce izskatīsies vēl pievilcīgāka. Papriku apcepinām, ik pa laikam apmaisot, apmēram 5 minūtes. Pēc tam pannā pievienojam 1,5 ēdamkarotes tomātu pastas (var nedaudz mazāk – pēc garšas), cukuru un visu kopā apcepam vēl 2–3 minūtes.
Pēc tam pievienojam iepriekš sagrieztos tomātus, pievienojam sāli, piparus pēc garšas, samaisām un aplejam ar siltu ūdeni vai jebkuru buljonu, ja ir. Ūdeni leju uz aci, daudz nelejiet, jo tomāti vēl dos sulu un šķidruma kļūs vairāk. Nogaršojam mērci, un, ja nepieciešams, pievienojam vēl sāli vai papildus cukuru, ja mērce sanāk skāba.
Tad mērcē liekam gabaliņos sagrieztas vistas daļas (pēc iespējas bez ādas). Pievienojam lauru lapu un 3–4 smaržīgo piparu graudiņus. Uzkarsējam līdz vārīšanās temperatūrai un zem vāka sautējam 20 minūtes uz mērenas uguns.
Pēc tam noņemam vāku, vistu apgriežam uz otru pusi un turpinām gatavot vēl apmēram 20 minūtes. Ja vistas gabali ir lielāki nekā manējie, tad gatavošanas laiks attiecīgi pagarināsies. Ja redzat, ka mērce sanāk šķidra – nekas briesmīgs, vienkārši palieliniet uguni, un liekais šķidrums ātrāk iztvaikos.
Beigās pievienojam 3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, samaisām un ļaujam uzvārīties vēl 2 minūtes. Jūsu virtuve uzreiz piepildīsies ar brīnišķīgiem aromātiem. Lūk, tāda mums iznāca tomātu mērce ar vistu un saldajiem pipariem.
Piedevās es izvārīju spageti, pievienoju jebkādus zaļumus, kas bija. Es pievienoju rukolu, tāpat lieliski derēs baziliks, pētersīļi vai dilles – tie lieliski papildinās šī ēdiena garšu.
Lasi vēl: Biezpiena un kabaču pankūkas – kombinācijas, kas papildina viena otru
Produkti:
Vistas gabali uz kaula – 500–600 g
Sīpols – 1 gab.
Saldais pipars (jebkurš) – 2 vidēji gab.
Tomāti – 500 g (vēlams saldi un gatavi)
Tomātu pasta – 1–1,5 ēd. k.
Sāls, cukurs un malti melnie pipari pēc garšas
Ķiploks – 2–3 daiviņas
Saulespuķu eļļa
Laurus lapa un smaržīgie pipari graudos
Šāda ēdiena daudzuma mums pietiek divām dienām, jo jau ne reizi vien esmu teikusi un nekad to neslēpusi, ka mani bērni papildus ēd arī skolā un bērnudārzā. Bet, kad vīrs strādā maiņā, viņš pusdieno darbā. Es rādu ēdienkartes cenu tikai mājas ietvaros.
Lasi vēl: Aizdevu kaimiņienei tējas servīzi, un viss, ko saņēmu pretī, bija pretstatā tam ko biju gaidījusi
Noslēgumā
Kā redzat, pat ar nelielu budžetu – aptuveni 12 € trīs dienām četru cilvēku ģimenei – ir iespējams pagatavot pilnvērtīgus, sātīgus un garšīgus ēdienus. Galvenais ir plānot maltītes iepriekš, izmantot produktus radoši un nebaidīties eksperimentēt ar receptēm.
Daži padomi, kā ietaupīt, gatavojot mājās:
1.Plānojiet ēdienkarti uz vairākām dienām. Tas palīdz izvairīties no liekiem pirkumiem un izmantot produktus līdz galam.
2.Iepērcieties sezonāli. Dārzeņi un augļi sezonā vienmēr ir lētāki un garšīgāki. Ziemai tos var saglabāt sasaldējot vai konservējot.
3.Izmantojiet vienu produktu vairākos ēdienos. Piemēram, vistas gaļu var sadalīt – no kauliem vārīt buljonu, no filejas gatavot nagetus, bet pārējās daļas izmantot sautējumā.
4.Mājas gatavojums – lētāk un veselīgāk. Maizi, cepumus un mērces var pagatavot pašiem, tādējādi ne tikai ietaupot, bet arī kontrolējot sastāvu.
5.Neizmetiet pārtikas pārpalikumus. No vakardienas kartupeļiem vai rīsiem var izveidot jaunu ēdienu – piemēram, aukstos salātus vai sacepumu.
Taupība nenozīmē atteikšanos no garšas un siltām mājas maltītēm. Tieši pretēji – tā māca būt radošiem virtuvē, atrast jaunas garšu kombinācijas un vēl vairāk novērtēt kopīgas ģimenes pusdienas pie galda.